Vaginala candida/kandida

Pise dr Vedran Hasanagic MD, A.M.
Osnivac Natural-E & dr Enes Hasanagic fondacije.

KandidaGljivične vaginalne infekcije

Blizu 75% žena je imalo najmanje jednu gljivičnu infekciju u svom životu. Ovaj simptom se pojavljuje kada se prirodna kiselost vagine mijenja, što omogućuje kandidi da se razmnožava. Hormonalne promjene mogu potaknuti razvoj gljivičnih infekcija, kao i trudnoća, dijabetes, a posebno korištenje antibiotika, steroida i kortizna.

Gljivične infekcije se pojavljuju uz intenzivni svrbež, peckanje pri mokrenju i po nekad rijetkim, bijelim iscjedkom, takozvanim bijelim pranjem.

Iako svaka žena može dobiti gljivičnu infekciju, one su mnogo češće kod žena sa oslabljenim imunološkim sustavom (Ne tako često kao žene, ali i  muškarci mogu patiti od simptoma genitalnog Candidiasisa).

Kao i sa svim problemima uzrokovanih gljivicama, ova infekcija je uzrokovana kandidom koja se već nalazi u vašem tijelu. Kada vaš organizam postane iscrpljen ili neuravnotežen (razlozi su objašnjenji na ovim stranicama), kandida se nezaustavljivo razmnožava i uzrokuje poteškoće.

Ima li lijeka protiv bijelog pranja i vaginalne kandide?

“Odgovor je da: Vagnalna kandida može da se liječi  prirodnim putem. Kod vaginalnih infekcija, manji problem je eliminacija infekcije. Veči problem je održavanje vaginalne sliznice zdravom, i ne dozvoljavanju novom širenu kandida bakterije.

Nekoliko činjenica:

  1. Bijelo pranje moze biti uzrokovano i drugim mikroorganizmima.
  2. Muškarci takodje mogu oboliti od genitalne kandide.
  3. Kandida se moze prenijeti putem seksualnih odnosa.

V.H.